Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară, fără să părăsească UE.
„Solutia pe scurt: Încheierea F/CP din 21.11.2024 - În baza art. 216 alin. 3 C. pr. pen. raportat la art. 213 C. pr. pen. si art. 215 ind.1 alin. 5 C. pr. pen. admite plângerile formulate de inculpatii COLDEA FLORIAN, DUMBRAVĂ DUMITRU si TRAILĂ DORU împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Natională Anticoruptie-Structura Centrală, emisă la data de 8 noiembrie 2024 prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cautiune în ceea ce îi priveşte pe inculpati. Desfiintează, în parte, ordonanta mentionată, în sensul modificării obligatiei prevăzute de art. 216 alin. 3 C. pr. pen. raportat la art. 215 alin. 2 lit. a C.pr.pen., inculpatilor urmând a li se interzice să depăsească spatiul Uniunii Europene fără încuviintarea procurorului, a judecătorului de drepturi si libertăti, a judecătorului de cameră preliminară sau a instantei de judecată. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Natională Anticoruptie-Structura Centrală, emisă la data de 8 noiembrie 2024 prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cautiune în ceea ce îi priveşte pe inculpati. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 21.11.2024. Document: Încheiere - măsuri preventive (faza de UP) 21.11.2024”, se arată în minuta instanței.
Într-o declarație pentru Realitatea PLUS, generalul Statului Paralel a negat multe dintre acuzațiile care i s-au adus în spațiul public. De exemplu, a afirmat că nu o cunoaște pe Marina Pandarof, deși au apărut imagini cu cei doi. De asemena, a afirmat că „nu sunt deloc într-o situație disperată. Este o procedură firească să atacăm și să ne apărăm în instanță".
Săptămâna trecută, cei patru inculpați s-au prezentat la DNA, acolo unde li s-a prelungit din nou măsura preventivă a controlului judiciar pentru încă 60 de zile.
Cei patru încearcă să scape de această măsură preventivă și să părăsească țara. Au fost depuse mai multe denunțuri de către martori cu identitate protejată, dar și un alt nume foarte important a reieșit din această conexiune, Daniel Moldoveanu, fostul consilier al lui Traian Băsescu pe probleme de securitate națională care ar fi fost implicat, la rândul său, în afacerilor generalilor. S-ar fi încercat și o mediere de către Florian Coldea printr-un mesager trimis la denunțătorul principal, Cătălin Hideg.
Nu este exclus să vedem ca, până la finalul anului, unul dintre dosare să fie trimis în instanță.
Anca Alexandrescu: „Li s-a acceptat doar în parte cererea lor”
Într-o intervenție la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu a explicat ce implică, de fapt, decizia instanței:
„Nu, nu li s-a ridicat controlul judiciar. Aceasta a fost si informatia mea in prima faza. Ramane controlul judiciar cu posibilitatea de a parasi tara dor in spatiul UE. Asta inseamna ca la fiecare plecare cei doi vor avea nevoie de incuviintare ca sa poata sa paraseasca tara. Deci li s-a acceptat doar in parte cererea lor. Si eu ma speriasem cand am vazut. Ma speriasem ca fix inainte de alegeri se intampla o asemenea decizie. Era un semnal foarte clar, dar am dat telefoane, m-am uitat cu atentie pe dispozitivul instantei, si decizia este de mentinere a controlului judiciar cu permisiunea de a putea pleca din tara in spatiul UE, desigur, bineinteles, cu incuviintarea de care vor avea nevoie”, a spus realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel.